//Tarte-tatin cu banane și rom

Tarte-tatin cu banane și rom

250 gr zahăr
60 ml apă
80 ml rom auriu
60 ml smântână lichidă (neîndulcită)
6-8 banane
1 foaie de foietaj
unt
1 ou

Se pun într-o crăticioară zahărul și apa și se dau la foc mic amestecând continuu până când încep să fiarbă. Se lasă în continuare pe foc, fără a amesteca, până când capătă o culoare auriu închis (de caramel). Se adaugă romul și se amestecă cu atenție pentru că vor sări stropi. Se lasă pe foc, amestecând în continuu până când compoziția devine fină și compactă. Se adaugă smântâna lichidă și se mai lasă pe foc până mai dă o dată în clocot. Se ia de pe foc.
Se taie bananele în bucățele de 3-4 cm lungime, pe diagonală.
Se unge bine cu unt o formă pentru tartă (sau o tavă rotundă de aprox. 26 cm diametru). Se decupează foaia de foietaj după forma tăvii.

Se pune caramelul în tavă și apoi se așează bucățile de banană, concentric, până acoperă bine toată tava. Se pune deasupra foaia de foietaj având grijă să acopere bine toată suprafața, iar marginile să fie bine sigilate. Se unge cu ou bătut (trebuie avut grijă ca oul să nu depășească marginile foietajului și să curgă în interior).
Se dă la cuptor 15-20 min sau până când foietajul se rumenește bine.
Când este încă destul de caldă se întoarce pe un platou (platoul trebuie să fie mai mare ca să nu curgă sosul de caramel).

Poate fi servită ușor călduță sau rece cu înghețată de vanilie, frișcă sau cremă de mascarpone.

(Rețetă din The Great Australian Cookbook)

2019-04-16T17:50:08+00:00