//Prăjitură cu mălai și sirop de mandarine cu cardamom

Prăjitură cu mălai și sirop de mandarine cu cardamom

125 ml ulei de floarea soarelui
150 gr mălai grișat pentru mămăligă
75 gr făină
1 ½ lingurițe praf de copt
2 lingurițe semințe de mac
150 gr zahăr
2 ouă mari + albușurile de la alte 2 ouă
250 gr iaurt
sucul de la o mandarină
½ linguriță coajă de portocală

Pentru sirop:
125 gr zahăr
180 ml suc de mandarine
5 boabe de cardamom

Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius. Se unge cu unt o tavă cu inel și diametrul de 20 cm. Se tapetează cu hârtie de copt care apoi se unge cu unt.
Se cerne într-un bol făina, praful de copt și se adaugă mălaiul și semințele de mac. Se amestecă bine.
În bolul mixerului se pun zahărul, ouăle și albușurile și se bat până cresc în volum, se deschid la culoare și devin mai consistente. Se adaugă iaurtul, uleiul de floarea soarelui, sucul de la mandarină și coaja de portocală.
Se adaugă treptat amestecul cu malai și se amestecă bine pentru a-l încorpora.

Se pune compoziția în tavă și se coace aproximativ o oră până când capătă o culoare aurie. Se încearcă cu o scobitoare.
Se răcește 15 min și apoi se scoate din tavă și se pune pe un grătar de răcire.
Pentru sirop, se pun zahărul, sucul de mandarine și boabele de cardamom într-o crăticioară la foc mic, amestecând pentru a topi zahărul. Când începe să fiarbă se mai lasă aprox. 5 min până când devine un sirop mai gros. Se scot boabele de cardamom, iar siropul este folosit pentru a însiropa prăjitura sau se adaugă când se servește.

2019-05-18T14:01:22+00:00