180 gr unt 82%
180 gr zahăr pudră
50 gr zahăr melasat
3 ouă proaspete
180 gr piure de dovleac copt
10 gr esență de vanilie
300 gr făină
6 gr praf de copt
3 gr sare fină
5 gr scorțișoară
400 gr gem de caise / afine / prune (un gem acrișor)
100 gr unt 82%
80 gr zahăr melasat
100 gr făină
100 gr nuci pecan
35 gr făina de migdale
Pentru a pregăti piureul de dovlec se coace la cuptor și apoi miezul se blenduiește până devine fin (poate fi și strecurat).
Se amestecă timp de 3 min cu mixerul untul la temperatura camerei (21 grade Celsius) împreună cu zahărul pudră și cel melasat. Se încorporează treptat ouăle lăsate la temperatura camerei. Se adaugă piureul de dovleac la temperatura camerei și vanilia. Se cerne și amestecă făina cu praful de copt, sarea și scorțișoara apoi, cu o spatulă, se încorporează în compoziția cu dovleac.
Se unge cu unt o formă de 26 cm (se poate adauga hârtie de copt pe fund) și se pune compoziția cu dovleac. Se toarnă deasupra gemul.
Se amestecă a doua cantitate de unt la temperatura camerei cu restul de ingrediente până se formează o compoziție de consistența nisipului umed. Se presară crumble-ul peste gem.
Se coace la 165 grade Celsius aprox. 50-60 min.
Nota: Crumble-ul se mai întărește după ce este scoasă prăjitura de la cuptor.
(Rețetă Atelier desert: 5 Shades of Pumpkin cu Ana Consulea la Societe Gourmet)