//Prăjitură turtă dulce cu citrice

Prăjitură turtă dulce cu citrice

1 grapefruit
2 portocale roșii
2 portocale normale
1/3 cană de zahăr brun
3 lingurițe de unt nesărat
2 1/2 căni de făină
1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 linguriță de scorțișoară
1 linguriță ghimbir măcinat
1 linguriță cardamom măcinat
½ linguriță nucșoară
un vârf de cuțit de sare
1 cană de melasă light (sau miere mai închisă la culoare)
1 cană de apă fierbinte
½ cană de unt la temperatura camerei (aprox. 100 gr)
1 cană zahăr brun
2 ouă la temperatura camerei

Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius și se unge cu unt o tavă cu inel de aprox. 20-22 cm. Se tapetează tava cu hârtie de copt și se unge din nou cu unt.
Se curăță coaja portocalelor, se taie felii groase și se îndepărtează semințele.
Se topesc cele 3 lingurițe de unt într-o crăticioară la foc mediu și se adaugă 1/3 cană de zahăr brun amestecând până când se topește. Se pune caramelul în tava pregătită și se întinde pe toată suprafața. Se aranjează feliile de grapefruit și portocale peste stratul de caramel.
Între timp se cern împreună făina, bicarbonatul de sodiu, toate condimentele și sarea într-un bol. Într-un alt bol se amestecă împreună melasa și apa fierbinte până se combină.

În vasul unui mixer cu paleta atașată se pun untul și zahărul și se amestecă până când compoziția devine cremoasă și aerată. Se adaugă ouale bătute ușor. Fie de mână cu o spatulă sau la mixer pe viteză redusă, se amestecă cu 1/3 din compoziția cu făina. Se adaugă apoi ½ din compoziția cu melasă, din nou 1/3 făina, restul de ½ melasă și apoi ultima parte de făina. Se amestecă la viteză mică până când se obține o compoziție omogenă și fină.
Se adaugă încet peste citrice astfel încat să nu se deranjeze aranjamentul și se coace în jur de 40-50 min până când scobitoarea iese curată atunci se verifică prăjitura.
Se lasă puțin la răcit și apoi se desface inelul tăvii și se întoarce pe o farfurie. Se îndepărtează hârtia de copt și se servește cu sirop de portocale și frișcă bătută sau cremă de mascarpone.

(Rețeta de la bettysliu.com)

2019-04-16T19:00:38+00:00