//Tarte-tatin cu banane si rom (din Brisbane, Australia)

Tarte-tatin cu banane si rom (din Brisbane, Australia)

250 gr zahar
60 ml apa
80 ml rom
60 ml smantana lichida
6-8 banane
1 foaie de foietaj
unt
1 ou

Se pun intr-o craticioara zaharul si apa si se dau la foc mic amestecand continuu pana cand incep sa fiarba. Se lasa in continuare pe foc, fara a amesteca, pana cand capata o culoare auriu inchis (de caramel). Se adauga romul si se amesteca cu atentie pentru ca sfaraie si sar stropi. Tot pe foc se amesteca in continuu pana cand compozitia devine fina si compacta. Se adauga frisca si se mai lasa pe foc pana mai da o data in clocot. Se ia de pe foc.

Se taie bananele in bucatele de 3-4 cm lungime, pe diagonala.

Se unge bine cu unt o forma pentru tarta (sau vasul in care dorim sa punem tarta). Se decupeaza foaia de foietaj dupa forma tavii.

Se pune caramelul in tava si apoi se aseaza bucatile de banana, concentric, pana acopera bine toata tava. Se pune deasupra foietajul avand grija sa acopere bine toata suprafata. Se unge cu ou batut (trebuie avut grija ca oul sa nu depaseasca marginile foietajului si sa curga in interior).

Se da la cuptor 15-20 min pana cand foietajul se rumeneste bine.

Cand este inca destul de calda se intoarce pe un platou (sa fie mai mare ca o sa aiba destul sos de caramel).

Poate fi servita cu inghetata de vanilie, frisca sau o crema de mascarpone (eu am facut-o simplu din 2 galbenusuri amestecate cu 2 linguri de zahar pana se albeste compozitia. Am adaugat o cutie de mascarpone de 250 gr si esenta de migdale din belsug).

2019-03-27T17:43:00+00:00