Galette cu piersici

//Galette cu piersici

Pentru aluat
1 ¼ cesti de faina (aprox. 175 gr)
2 lingurite de zahar
½ lingurita de sare
100 gr unt foarte rece taiat in cubulete mici
4-6 linguri de apa rece cu gheata

Pentru umplutura
2 ½ piersici mari potrivit de coapte, taiate in felii nu foarte groase
3 linguri de zahar
1 lingura de faina
½ lingurita de esenta de vanilie
1 lingurita de unt taiat in cubulete foarte mici
cateva ramuri de cimbru

1 ou
zahar de presarat pe crusta

Pentru a pregati aluatul se pun in vasul robotului faina, zaharul si sarea si se amesteca bine. Se adauga cubuletele de unt si se foloseste functia pulse de 8 ori. Untul trebuie sa fie inca de forma unor boabe de mazare in compozitie.
Se adauga treptat apa foarte rece, cate 1-2 linguri pulsand dupa fiecare pana cand aluatul incepe sa ia forma unei bile.
Se pune aluatul pe o suprafata curata presarata cu faina si se framanta usor (nu mult) pana formeaza un disc compact. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa la frigider aproximativ 1 ora.

Se incinge cuptorul la 220 C.
Se taie piersicile feliile, se pun intr-un castron si se amesteca cu zaharul, faina si esenta de vanilie.

Pe o suprafata presarata cu faina se intinde aluatul intr-o foaie cu grosimea de 3-5 mm. Se ruleaza pe sucitor pentru a fi usor mutata si se pune in centrul tavii de copt tapetata in prealabil cu foaie de copt. Se aseaza feliile de piersica sub forma de cerc in centrul foii de aluat lasand o margime de 5 cm. Se adauga din loc in loc peste feliile de piersica cubuletele foarte mici de unt si se adauga cateva ramurele de cimbru. Se aduc marginile foii de aluat peste feliile de piersici. Se unge cu ou batut marginea de aluat si se presara cu zahar tos.
Se coace 15-20 min pana cand aluatul este frumos rumenit. Se scoate si se lasa la racit 30 min.
Se serveste cu o cupa de inghetata de vanilie.

2019-01-07T20:05:05+00:00