//Galette cu piersici

Galette cu piersici

Pentru aluat
1 ¼ cești de făina (aprox. 175 gr)
2 lingurițe de zahăr
½ linguriță de sare
100 gr unt foarte rece tăiat în cubulețe mici
4-6 linguri de apă rece cu gheață

Pentru umplutură
3 piersici mari potrivit de coapte, tăiate în felii
3 linguri de zahăr
1 lingură de făină
½ linguriță de esență de vanilie
1 linguriță de unt tăiat în cubulețe foarte mici
câteva crenguțe de cimbru

1 ou
zahăr de presărat pe crustă

Pentru a pregăti aluatul se pun în vasul robotului făina, zahărul și sarea și se amestecă bine. Se adaugă cubulețele de unt și se foloseste funcția pulse de 8 ori. Untul trebuie să fie încă de forma unor boabe de mazăre în compoziție.
Se adaugă treptat apa foarte rece, câte 1-2 linguri pulsând după fiecare până când aluatul începe să ia forma unei bile.
Se pune aluatul pe o suprafată curată presărată cu făină și se frământă ușor (nu mult) pânp formează un disc compact. Se acoperă cu o folie de plastic și se lasă la frigider aproximativ 1 oră.

Se încinge cuptorul la 220 grade C.
Se taie piersicile felii, se pun într-un castron și se amestecă cu zahărul, făina și esența de vanilie.

Pe o suprafață presărată cu făină se întinde aluatul într-o foaie cu grosimea de 3-5 mm. Se rulează pe sucitor pentru a fi ușor mutată și se pune în centrul tăvii de copt tapetată în prealabil cu foaie de copt. Se așează feliile de piersică sub formă de cerc în centrul foii de aluat lăsând o margine de 5 cm. Se adaugă din loc în loc, peste feliile de piersică, cubulețele foarte mici de unt și se adaugă câteva crenguțe de cimbru. Se aduc marginile foii de aluat peste feliile de piersică. Se unge marginea cu ou bătut și se presară cu zahăr tos.
Se coace 20-25 min pana când aluatul este frumos rumenit. Se scoate și se lasă la răcit 30 min.
Se servește cu o cupă de înghețată de vanilie.

2019-04-16T17:54:31+00:00