//Chec cu lămâie, ricotta și semințe de mac cu glazură de limoncello și lămâi confiate

Chec cu lămâie, ricotta și semințe de mac cu glazură de limoncello și lămâi confiate

1 1/2 cană de făină
2 lingurițe de praf de copt
un praf de sare
3/4 cană unt la temperatura camerei
1 cană ricotta
1 cană zahăr
3 ouă mari la temperatura camerei, bătute
zeama și coaja de la o lămâie
1 linguriță esență de vanilie
1 lingură semințe de mac

Pentru glazură:
1 cană zahăr pudră

30-40 ml limoncello (poate fi înlocuit cu suc de lămâie)

Pentru lămâile confiate:
2 lămâi

1 cană apă
1 cană zahăr

Se încălzește cuptorul la 170 grade Celsius. Se unge o tavă de chec cu unt și se tapetează cu hârtie de copt. Se unge și hârtia cu unt.

Într-un bol se cern făina, praful de copt și sarea.

În vasul unui mixer se amestecă aprox. 2 min untul cu zahărul și apoi se adaugă ricotta continuând să se amestece. Se adaugă pe rând ouale. Compoziția o să pară separată însă nu e nicio problemă. Cu mixerul pornit la viteza mai mică, se adaugă amestecul cu făină și apoi zeama de lămâie, coaja și esența de vanilie. Se amestecă aprox. 1 minut și apoi se adaugă semințele de mac.

Se pune compoziția în tava și se coace 45-50 min. Se încearcă cu o scobitoare și când este gata se scoate din cuptor și se lasă la răcit câteva minute înainte de fi scos din tavă.

Cât timp se coace checul, se pot pregăti lămâile confiate. Se taie lămâile în felii cu grosimea de aprox. 2-3mm. Se amestecă într-o tigaie zahărul și apa și se pun pe foc. Când zahărul s-a dizolvat se adaugă feliile de lămâie și se lasă să fiarbă aprox. 10 min până când marginea devine puțin translucidă. Se scot pe o farfurie. Siropul rămas în tigaie poate fi folosit pentru alte preparate.

Când checul este aproape rece, se pregătește glazura amestecând zahărul pudră cu limoncello. Trebuie să aibă consistența laptelui bătut, dar să nu fie foarte lichidă deoarece va curge prea ușor de pe chec. Se glazurează repede checul deoarece compoziția se întărește ușor.

La final se ornează cu feliile de lămâie confiate.

2019-04-17T18:31:15+00:00